iekxini

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

1η Ημερίδα του Τομέα Προσχολικής Αγωγής: «ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»


Πρωτοφανής ήταν η προσέλευση στην Ημερίδα με θέμα «Οι μορφές βίας κατά των παιδιών στη σύγχρονη κοινωνία», που διοργάνωσαν το τμήμα Παιδαγωγικών του Mediterranean College ο τομέας Προσχολικής Αγωγής των ΙΕΚ ΞΥΝΗ.

Εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και κοινωνικοί φορείς παρακολούθησαν τις εργασίες της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης.
Κεντρικό θέμα της ημερίδας ήταν η βία κάθε μορφής ενάντια στα παιδιά, υπό το πρίσμα ψυχολογικών, κοινωνιολογικών και εκπαιδευτικών αναλύσεων. Η ημερίδα αποτελούνταν από τρεις διαφορετικές ενότητες που είχαν ως θέμα, η πρώτη την «Ενδοσχολική Βία-cyber bullying», η δεύτερη την «Ενδοοικογενειακή Βία», και η Τρίτη την «Σεξουαλική Κακοποίηση & άλλες μορφές βίας κατά των παιδιών». Στις ενότητες αυτές συμμετείχαν ως ομιλητές εκπρόσωποι τοπικών αλλά και ευρωπαϊκών φορέων, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – εκπαιδευτικοί και σχολικοί σύμβουλοι-, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι Μ.Κ.Ο., καθώς και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας  της πόλης μας.

Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία της ως εισηγήτρια η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κα Έλενα Ράπτη, η οποία παρουσίασε στο κοινό τις δράσεις που σχεδιάζει για την καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Δικτύου των Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά, και ως ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Οργάνωσης «Αγάπη». Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ τίμησε την κα Ράπτη για την κοινωνική προσφορά της, με πλακέτα που της απένειμε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης του Ε.Ο. ΞΥΝΗ κ. Άκης Βαλογιάννης.

Μία ακόμη ξεχωριστή στιγμή της ημερίδας, που είχε και ιδιαίτερο αντίκτυπο σε όλους τους συμμετέχοντες, ήταν η ομιλία από την συγγραφέα κα Λυδία Γιαννακοπούλου. Η κα Γιαννακοπούλου παρουσίασε το αυτοβιογραφικό βιβλίο της «Το χάδι της ΜηΤέρας», και μοιράστηκε με το κοινό της ημερίδας την προσωπική της ιστορία ως παιδί που έπεσε θύμα κακοποίησης, προκαλώντας την έντονη συγκίνηση αλλά και τον προβληματισμό του ακροατηρίου.

Στα πάνελ των ομιλητών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας συμμετείχαν επίσης, η κα Ολυμπιάδα Παρταλά, Φιλόλογος, Υπεύθυνη του προγράμματος "'CYou!' Οι κοινότητες προλαμβάνουν τη νεανική βία" της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, η κα Σουσαμίδου Κατερίνα, Δρ Ψυχολογίας, Σχολική Σύμβουλος Π.Ε.2ης Περιφέρειας Ν. Θεσ/νίκης, η κα Αθανασία Αντωνοπούλου, Δικηγόρος-Διδάκτωρ Νομικής, Αν. Γραμματέας ΚΕΣΑΘΕΑ, η κα Γκουντσίδου Βασιλική, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος cost για το Cyberbullying, Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος, ο κ. Γιάννης Νάνος, Καθηγητής Mediterranean College, Τμήμα Πληροφορικής, η κα Πατρινιού Χριστίνα, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχοδραματίστρια, η κα Φαχαντίδου Άννα, Παιδίατρος – Ιατρός Κοινωνικής Παιδιατρικής, καθηγήτρια Α.Π.Θ., η κα Στεφανία Τουφεξή, Κοινωνική λειτουργός, ΜΚΟ Α21, Υποστήριξη Θυμάτων Σωματεμπορίας, η κα Δάμπαλη Σοφία, Δικηγόρος, μέλος του ΔΣΘ & Πτυχιούχος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, ο κ. Θεόδωρος Πνευματικός, Προϊστάμενος του Τμήματος Ανηλίκων της Αστυνομικής Δ/νσης  Θεσσαλονίκης, η κα Όλγα Μπαμπάνη, Ψυχολόγος Ορφανοτροφείου «ΜΕΛΙΣΣΑ», και η κα Γεωργία Χατζηχρήστου, Κοινωνική Λειτουργός Ορφανοτροφείου «ΜΕΛΙΣΣΑ».

Το ρόλο του συντονιστή για τις τρεις ενότητες της ημερίδας έφεραν άξια εις πέρας ο κ. Γιάννης Κεσσόπουλος, Δημοσιογράφος (thinkfree.gr) και σύμβουλος επικοινωνίας, η κα Θεοδώρα Αυγέρη, Δημοσιογράφος της ΕΤ3, και η κα Φρόσω Μήτσιου, Ψυχολόγος και καθηγήτρια του ΙΕΚ ΞΥΝΗ. 

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της εργασίας με θέμα «Οι κυρίαρχες μορφές βίας κατά των παιδιών ανά ήπειρο», που ετοίμασαν οι σπουδάστριες Προσχολικής Αγωγής του ΙΕΚ ΞΥΝΗ.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, η Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη», ο Σύλλογος «Οικογένεια & Παιδί», ο Σύλλογος Φίλων-Εθελοντών Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Αποκατάστασης Κοινωνικής Στήριξης & Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Ο ΣΩΤΗΡ», το Ορφανοτροφείο «Η Μέλισσα», το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, ο Σύλλογος Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, το νηπιαγωγείο «Νέα Αγωγή», ο παιδότοπος «Γιούπι», το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, οι κατασκηνώσεις “Skouras” και η coffee company “Mikel”. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία AutoGas Bitloglou, και τα κέντρα αισθητικής Figura. Χορηγοί επικοινωνίας της ημερίδας ήταν ο τηλεοπτικός σταθμός Μακεδονία TV, το Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο OLA FM, το περιοδικό About, το περιοδικό Παράθυρο και τα websites www.aboutthessaloniki.gr, www.semifind.gr, www.thinkfree.gr, www.seleo.gr, www.parathyro.gr.
Η συγγραφέας κα Λυδία Γιαννακοπούλου.

Ο κ. Γιάννης Νάνος, Καθηγητής Mediterranean College, Τμήμα Πληροφορικής, η κα Αθανασία Αντωνοπούλου, Δικηγόρος-Διδάκτωρ Νομικής, Αν. Γραμματέας ΚΕΣΑΘΕΑ, η κα Ολυμπιάδα Παρταλά, Φιλόλογος, Υπεύθυνη του προγράμματος "'CYou!' Οι κοινότητες προλαμβάνουν τη νεανική βία" της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης του Ε.Ο. ΞΥΝΗ κ. Άκης Βαλογιάννης, ο κ. Γιάννης Κεσσόπουλος, Δημοσιογράφος (thinkfree.gr) και σύμβουλος επικοινωνίας, η κα Γκουντσίδου Βασιλική, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος cost για το Cyberbullying, Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος, και η κα Σουσαμίδου Κατερίνα, Δρ Ψυχολογίας, Σχολική Σύμβουλος Π.Ε.2ης Περιφέρειας Ν. Θεσ/νίκης.

Η κα Φρόσω Μήτσιου, Ψυχολόγος και καθηγήτρια του ΙΕΚ ΞΥΝΗ, η κα Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης του Ε.Ο. ΞΥΝΗ κ. Άκης Βαλογιάννης, η κα Γεωργία Χατζηχρήστου, Κοινωνική Λειτουργός Ορφανοτροφείου «ΜΕΛΙΣΣΑ», η κα Όλγα Μπαμπάνη, Ψυχολόγος Ορφανοτροφείου «ΜΕΛΙΣΣΑ», και η κα Δάφνη Γαλογαύρου, υπεύθυνη τομέα Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΞΥΝΗ.

Η κα Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης παραλαμβάνει τιμητική πλακέτα από τον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης του Ε.Ο. ΞΥΝΗ κ. Άκη Βαλογιάννη.

Την ημερίδα παρακολούθησαν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και κοινωνικοί φορείς.

Η κα Μαρία Πασχαλίδου Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης,  στον χαιρετισμό της κατά την έναρξη της ημερίδας.

ιεκ, δημοσια ιεκ, ιεκ δημοσια, iekxini, iek xini, iek-xini, ιεκ θεσσαλονικης, ιδιωτικα ιεκ, δημοσιο ιεκ, iel, iek peiraia, σχολες κομμωτικης, ιεκ αθηνας, ιδιωτικα ιεκ θεσσαλονικης, ιεκ ξυνη, ιεκ θεσσαλονικης, δημοσια ιεκ θεσσαλονικης, ιεκ οαεδ, ιεκ πατρας, ιεκ ειδικοντητες, σπουδες, spoudes, ιεκ κομμωτικης, ιεκ πληροφορικης, ιεκ φυσικοθεραπειας, ιεκ μηχανολογιας, ιεκ λογιστικης, ιεκ μαγειρικης, ιεκ σεφ, iek sef">