ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
ΥΛΙΚΑ
240 gr σπορέλαιο
240 gr ελαιόλαδο
50gr
κονιάκ
160 gr φρέσκος χυμός πορτοκάλι
1 κγ σόδα μαγειρική
200 gr ζάχαρη
1 κγ γαρύφαλλο
2 κγ κανέλλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
900 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κγ μπέϊκιν πάουντερ
ΓΙΑ
ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
400 gr ζάχαρη
400 gr νερό
400 gr μέλι θυμαρίσιο
½
λεμόνι ακέρωτο
Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπόλ, κατόπιν
προσθέτουμε κοσκινισμένο το αλεύρι λίγο-λίγο και πλάθουμε μια απαλή και λαδερή
ζύμη. Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα σε λαμαρίνες με λαδόκολλα φούρνου. Ψήνουμε
για 25’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 Co ξηρό.
Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε
κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση βράζουμε για 5’. Τα βουτάμε κρύα
στο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα. Πασπαλίζουμε με το φιστίκι ή το καρύδι.