Πολιτικοί, αθλητές και δημοσιογράφοι
μιλήσαν για το στοίχημα και τον αθλητισμό
στην ημερίδα του τομέα Αθλητικής Δημοσιογραφίας των ΙΕΚ ΞΥΝΗ
Κορυφαίες προσωπικότητες του αθλητισμού, της πολιτικής και των ΜΜΕ, συμμετείχαν στην 1η μεγάλη ημερίδα με θέμα «Αθλητισμός-Τυχερά Παιχνίδια-ΜΜΕ», που διοργάνωσε ο τομέας Αθλητικής Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΞΥΝΗ.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012, στην αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑ Α’ του ξενοδοχείου GRAND HOTEL PALACE, από τις 10:30 το πρωί έως τις 16:30 το απόγευμα, και την τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων, εκπρόσωποι της διαιτησίας, δημοσιογράφοι, ιδιοκτήτες πρακτορείων ΠΡΟΠΟ κ.α.
Το κεντρικό θέμα της ημερίδας, η σχέση του τζόγου με τον αθλητισμό, και όλες οι κοινωνικές παράμετροι που προκύπτουν από τη σχέση αυτή, αναλύθηκε σε τρεις διαφορετικές θεματικές ενότητες.
Η πρώτη ενότητα είχε ως θέμα «Η Βιομηχανία του Τζόγου» και συμμετείχαν σε αυτή ο διαφημιστής κ. Ντίνος Κωστόπουλος, οι Δημοσιογράφοι Κυριάκος Θωμαΐδης και Αλέξανδρος Θεοφιλόπουλος, και ο Ραδιοφωνικός Παραγωγός Χρήστος Ραγκάτσης. Οι συμμετέχοντες στο πάνελ ανέλυσαν την αλληλένδετη σχέση του τζόγου με τον Αθλητισμό, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο παράνομο στοίχημα και τις τυχόν αλλοιώσεις αποτελεσμάτων, ενώ επεσήμαναν τη σημασία του στοιχήματος για την επιβίωση των ΜΜΕ.
Στη δεύτερη ενότητα με θέμα «Αθλητισμός και Τυχερά παιχνίδια-Οι δύο όψεις του νομίσματος» συμμετείχαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο Αν. Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης, το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΠ Α.Ε. Δημήτρης Αγραφιώτης, και ο Βετεράνος Ποδοσφαιριστής Κωνσταντίνος Ορφανός, ενώ την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος τομέα σπουδών Αθλητικής Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Κωνσταντίνος Χήτας. Σε αυτό το κομμάτι της ημερίδας εξετάστηκε ο τρόπος με τον οποίο τα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια στηρίζουν και υποστηρίζουν τον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και πως η είσοδος του τζόγου στα επαγγελματικά αθλήματα και δη στο ποδόσφαιρο, έχει διαβρώσει το άθλημα σε πολλά επίπεδα.
Ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε «Εγώ είμαι εναντίον του στοιχήματος, και διαφωνώ ότι το στοίχημα βοηθάει τον αθλητισμό. Η καταστροφή του αθλητισμού είναι η ντόπα, τα στημένα παιχνίδια, και η βία. Από το στοίχημα βγαίνει κερδισμένος ο ΟΠΑΠ. Και τα περισσότερα χρήματα για τις ομάδες δεν προέρχονται από τον ΟΠΑΠ, αλλά από τα τηλεοπτικά δικαιώματα». Για την οικονομική κατάσταση των ομάδων σήμερα ο κ. Υφυπουργός σχολίασε «Είναι 3 με 3,5 χρόνια που δεν έχει πάρει χρήματα κανένα σωματείο. Και εγώ πιστεύω ότι το κύτταρο του αθλητισμού δεν είναι οι ομοσπονδίες αλλά τα σωματεία. Για αυτό και εγώ σαν άνθρωπος του αθλητισμού έχω υποχρέωση να δώσω χρήματα στα σωματεία, στις ομάδες που κάνουν ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα στον αθλητισμό λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά θα προσπαθήσουμε να μη στερηθούν τα παιδιά μας τίποτα».
Καυστικός ήταν ο κ. Διονύσης Ψωμιάδης, ο οποίος στην εισήγησή του υποστήριξε «Υπάρχει “μπόχα” στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ενώ αντίθετα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι το πιο υγιές κομμάτι του Ελληνικού αθλητισμού. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι από τα πιο διεφθαρμένα, και υπαίτια για την διαφθορά είναι η πολιτεία, που επιτρέπει την ατιμωρησία».
Η ημερίδα συνεχίστηκε με την τρίτη ενότητα, που είχε ως θέμα «Στοίχημα και Ανήλικοι». Στην ενότητα αυτή παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησαν οι σπουδαστές Αθλητικής Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΞΥΝΗ με θέμα «Ανήλικοι και τυχερά παιχνίδια». Από την έρευνα προκύπτει ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των εφήβων στην Ελλάδα σήμερα, ασχολείται συστηματικά με το στοίχημα. Τα αποτελέσματα της έρευνας σχολίασαν ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο πρ. ποδοσφαιριστής και ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ Γιώργος Ξενίδης, ο Νομικός και μέλος του ΠΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών) Λάκης Σημαιοφορίδης, και η Ψυχολόγος Νίκη Λεβεντοπούλου. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Τότσικας.
Αποτελέσματα έρευνας
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1480 άτομα, άρρενες, ηλικίας 15-18 χρονών από 52 διαφορετικά Δημόσια Λύκεια της Βορείου Ελλάδος, και συγκεκριμένα της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η εξέταση του δείγματος έγινε με προσωπική συνέντευξη και σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε και το διαδίκτυο.
Στόχος της έρευνας ήταν να παρουσιάσει αν οι έφηβοι έχουν ήδη εθιστεί στο τζόγο και να αναδείξει ένα πιθανό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, το 34 % δηλώνει ότι «Παίζει στοίχημα» συστηματικά, καθώς επίσης το 46% ασχολείται μερικές φορές. Ουσιαστικά από την έρευνα προκύπτει ότι το 80 % των παιδιών που ρωτήθηκαν τζογάρουν στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αν και υπάρχει νόμος σύμφωνα με τον οποίο οι ανήλικοι απαγορεύεται αυστηρά να συμμετέχουν σε τυχερά παιχνίδια.
Στην ερώτηση «Πόσα χρήματα ξοδεύετε ανά εβδομάδα για τυχερά παιχνίδια» οι περισσότεροι νέοι απάντησαν ότι διαθέτουν από 5 ευρώ μέχρι 10 ευρώ. Το ποσό δεν είναι μικρό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το μέσο εβδομαδιαίο χαρτζιλίκι λόγω της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί αισθητά, οπότε η αναλογία του ποσού που οι νέοι διαθέτουν για τυχερά παιχνίδια είναι ιδιαίτερα μεγάλη, συχνά μέχρι και παραπάνω από το μισό. Μόνο το 8% έχει τη δυνατότητα ή τη θέληση να ξοδεύει πάνω από 20 ευρώ.
Ιδιαίτερη εντύπωση επίσης προκαλεί, ότι ένα πραγματικά μεγάλο ποσοστό, το 62% των ερωτηθέντων, διαθέτουν μέχρι και 2 ώρες ώστε να μελετήσουν τα προγνωστικά των παιχνιδιών καθώς θεωρούν ότι έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες για γρήγορα και σίγουρα κέρδη.
Παρ’ όλη την έντονη ενασχόληση τους με το στοίχημα, οι έφηβοι δεν αποδεικνύονται αθώοι σε σχέση με τα αθλητικά δρώμενα στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι το 79% των εφήβων πιστεύει στα στημένα παιχνίδια.
Ο λόγος για τον οποίο οι ερωτηθέντες ασχολούνται με τα τυχερά παιχνίδια αποδεικνύεται ότι είναι προφανώς τα κέρδη. Μόνο το 20% των εφήβων ασχολείται για διαφορετικό λόγο (το 12% γιατί μέσα από αυτήν τη διαδικασία διασκεδάζει).Το 24% βλέπει το στοίχημα ως μέσο για να έχουν χαρτζιλίκι, και το 22% ως έναν τρόπο για να βοηθήσουν οικονομικά την οικογένειά τους!
Φυσικά είναι σημαντικό να τονιστεί ότι έχει αλλάξει και ο τρόπος ενημέρωσης των ερωτηθέντων για τα προγνωστικά. Παλιότερα (Έρευνα Τομέα Αθλητικής Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας- 2008) κύριο μέσο ενημέρωσης αποτελούσε η αθλητική εφημερίδα. Φέτος δήλωσαν ότι η κυριότερη πηγή ενημέρωσης για αυτούς είναι το Internet. Συγκεκριμένα λιγότερο από 30% χρησιμοποιεί συμβατικούς τρόπους ενημέρωσης, όπως τηλεόραση ραδιόφωνο κλπ.
Η οικογένεια παίζει μεγάλο ρόλο στις συνήθειες των νέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους νέους που ασχολούνται με τυχερά παιχνίδια μόνο ένας στους τέσσερις δεν έχουν κάποιον στην οικογένεια τους που να δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.
Ακόμη πιο μεγάλο ρόλο όμως παίζει ο συγχρωτισμός με συνομήλικους. Μόνο το 5% των ερωτηθέντων κάνουν παρέα με άτομα τα οποία δεν ασχολούνται με τυχερά παιχνίδια. Μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς (52%) έχουν πάνω από τρεις φίλους , με τους οποίους και παίζουν στοίχημα ομαδικά.
Ακριβώς και για αυτό το λόγο, τα προγνωστικά, το παιχνίδι αποτελούν κύριο λόγο συζήτησης στο σχολείο. Συγκεκριμένα το 57% ανταλλάσσει συστηματικά πληροφορίες για τα παιχνίδια σε καθημερινή βάση.
Η ενασχόληση με τον αθλητισμό δεν παίζει κανένα ρόλο στην ενασχόληση των νέων με το «Πάμε στοίχημα». Σχεδόν οι μισοί ασχολούνται περιστασιακά ή συστηματικά ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν καμία σχέση με αθλήματα. Άρα μόνο η ενημέρωση και η θέληση για κέρδος τους οδηγούν στο παιχνίδι.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι συνήθως δεν επηρεάζονται συναισθηματικά καθώς το 43 % των ερωτηθέντων, δε θα πόνταρε ποτέ στην ομάδα του αν αυτή δεν είχε τα εχέγγυα να κερδίσει. Μόνο το 24% θα χαιρόταν αν η ομάδα τους κέρδιζε αλλά έχαναν στο στοίχημα.
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το 44% των εφήβων δε γνωρίζει και δεν ασχολείται με το παράνομο στοίχημα. Βέβαια ένα ποσοστό 16% στοιχηματίζει παράνομα, το οποίο σαν ποσοστό δε θεωρείται μικρό, αν αναλογιστεί κανείς τις μικρές ηλικίες που έχουν οι ερωτηθέντες.
Μόνο το 12% από τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα θα χαρακτήριζαν τον εαυτό τους ως «πολύ καλό μαθητή», ενώ η πλειοψηφία είπε ότι ανήκει σε μια μέτρια κατάσταση.
Λιγότερο από 10% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι έχουν εθιστεί στη διαδικασία των τυχερών παιχνιδιών. Η μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί ότι το ελέγχει και δεν έχει κανένα πρόβλημα να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή.
Ένα από τα πιο σημαντικά και χαρακτηριστικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, είναι ότι το 78% των νέων καταθέτουν τα δελτία τους μόνοι. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως οι υπεύθυνοι των πρακτορείων είτε δεν ελέγχουν την ηλικία αυτών που καταθέτουν δελτία βάσει του νόμου από αδιαφορία είτε εσκεμμένα αδιαφορούν. Βέβαια, σε περιπτώσεις άρνησης, οι νέοι έχουν ξεπεράσει και αυτόν το σκόπελο, καθώς το 12 % των ερωτηθέντων καταθέτει τα δελτία μέσω κάποιου μεγαλύτερου. Αυτό φυσικά αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, καθώς ο έφηβος θα μπορούσε να πέσει πολύ εύκολα θύμα εκμετάλλευσης ή να μπλεχτεί σε κυκλώματα.
Χαιρετισμό για την ημερίδα απέστειλαν ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, και ο κ. Γιώργος Ορφανός, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης.
Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Χορηγοί επικοινωνίας της ημερίδας ήταν ο τηλεοπτικός σταθμός ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, η αθλητική εκπομπή Derby του MAKEΔΟΝΙΑ TV, o ραδιοφωνικός σταθμός Libero 107,4, η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, και τα websites paok24.com, allaboutaris.com, pressaris.gr, sport2310.gr, bluearena.gr.
Οι κύριοι Π.Ψωμιάδης-Πρ.Περιεφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Ά.Βαλογιάννης-Γεν.Διευθυντής Ανάπτυξης Ε.Ο.ΞΥΝΗ, Κ.Χήτας-Δημοσιογράφο-Υπ.Τομέας Αθλ. Δημοσιογραφίας ΙΕΚ ΞΥΝΗ, Αλ. Θεοφιλόπουλος-Δημοσιογράφος, Ντ.Κωστόπουλος-Διαφημιστής, Χρ.Ραγκάτσης-Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Κ.Θωμαΐδης-Δημοσιογράφος, Π.Ζελελίδης-Γεν.Δ/ντης Grand Hotel Palace, στην αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑ Α’ του Grand Hotel Palace, όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα
Οι κύριοι Αλ. Θεοφιλόπουλος-Δημοσιογράφος, Κ.Θωμαΐδης-Δημοσιογράφος, Ντ.Κωστόπουλος-Διαφημιστής, Χρ.Ραγκάτσης-Ραδιοφωνικός Παραγωγός, στο πάνελ της ημερίδας με θέμα: «Η βιομηχανία του τζόγου»
Οι επίσημοι καλεσμένοι φωτογραφήθηκαν με τους σπουδαστές των ΙΕΚ ΞΥΝΗ μετά το τέλος ημερίδαςΟι κύριοι Άκης Βαλογιάννης-Γεν.Διευθυντής Ανάπτυξης Ε.Ο.ΞΥΝΗ, Δ.Αγραφιώτης-Μέλος Δ.Σ. ΟΠΑΠ Α.Ε., Δ.Ψωμιάδης-Αν.Περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Γ.Ιωαννίδης-Υφυπουργός Αθλητισμού, Κ.Ορφανός-Βετεράνος Ποδοσφαιριστής, Κ.Χήτας-Δημοσιογράφος
Οι κύριοι Δ.Ψωμιάδης-Αν.Περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Γ.Ιωαννίδης-Υφυπουργός Αθλητισμού, Κ.Χήτας-Δημοσιογράφος, Δ.Αγραφιώτης-Μέλος Δ.Σ. ΟΠΑΠ Α.Ε., Κ.Ορφανός-Βετεράνος Ποδοσφαιριστής στο πάνελ της ημερίδας με θέμα: «Αθλητισμός και τυχερά παιχνίδια. Οι δύο όψεις του νομίσματος»
Το έντονο ενδιαφέρον του κοινού προσέλκυσε η ημερίδα
Οι κύριοι Γ.Ξενίδης-Ποδοσφαιριστής και Πράκτορας ΟΠΑΠ, Λ.Σημαιοφορίδης-Νομικός-Πρ.Μέλος ΠΣΑΠ, Γ.Τότσικας-Δημοσιογράφος, Αλ.Νικολαϊδης-Ολυμπιονίκης, Ν.Λεβεντοπούλου-Ψυχολόγος
Ο Κ. Χήτας-Δημοσιογράφιος-Υπ.Τομέας Αθλητικής Δημοσιογραφίας, με τους σπουδαστές Αθλ.Δημοσιογραφίας των ΙΕΚ ΞΥΝΗ παρουσιάζουν την έρευνα με θέμα «Ανήλικοι & Τυχερά παιχνίδια»ιεκ, ιεκ δημοσια, ιεκ θεσσαλονικης, ιδιωτικα ιεκ, iel, iek peiraia,σχολες κομμωτικης, ιεκ αθηνας, ιεκ ξυνη, ιεκ οαεδ, ιεκ ειδικοτητες, σπουδες, spoudes, ιεκ κομμωτικης, ιεκ μαγειρικης