iekxini

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Σοφοκλής Ξυνής: «Προσφέρουμε 91 υποτροφίες σπουδών στις 13 Περιφέρειες της χώρας μας»


Ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή, Σοφοκλής Ξυνής, μιλάει στο Newsbomb.gr για τις δράσεις του Ομίλου στον τομέα της Παιδείας σε μία κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. 
Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb.gr.
1. Πρόσφατα ο Όμιλός σας ανακοίνωσε μια μεγάλη σειρά υποτροφιών σπουδών στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας. Τι ακριβώς σπουδές αφορούν και σε ποιους απευθύνονται;
«Προσφέρουμε 91 πλήρεις υποτροφίες σπουδών στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, με στόχο, φυσικά, την ενίσχυση του δικαιώματος όλων των νέων στην εκπαίδευση, σε μια ιδιαίτερη δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για 7 υποτροφίες σε κάθε Περιφέρεια της χώρας μας, που έχουν ως εξής: 1 πλήρης –διετής- υποτροφία στο Ι.ΙΕΚ ΞΥΝΗ, 1 πλήρης –τριετής- υποτροφία στο MEDITERRANEAN COLLEGE, 5 πλήρεις –ετήσιες- υποτροφίες στο ΚΕΑΣ ΞΥΝΗ (Κέντρο Διά Βίου Μάθησης 1), στις εγκαταστάσεις του ομίλου μας, σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη.
Οι υποτροφίες θα χορηγηθούν με κοινωνικά κριτήρια».
2. Η επιβολή του αυξημένου ΦΠΑ στα δίδακτρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι γεγονός, όπως γεγονός είναι και η ευαισθησία του Ομίλου σας και η μεγάλη κοινωνική προσφορά σας στην εκπαίδευση των νέων. Πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να συνεχίσετε το έργο σας στην εκπαίδευση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε;
«Η επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι ένα άδικο μέτρο που φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, μόνο στην Ελλάδα εφαρμόστηκε πρόσφατα!
Ο αυξημένος ΦΠΑ στα δίδακτρα είναι ένα θέμα που φανερώνει έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και χρήζει νομικής αντιμετώπισης στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, το οποίο βέβαια θα καθυστερήσει πολύ χρονικά.
Η κατάργησή του είναι επιβεβλημένη και πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν οι σκέψεις για αναστολή και οριστική κατάργησή του.
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ, από την ίδρυσή του το 1957 έως σήμερα, είναι άκρως ευαισθητοποιημένος και ενεργός σε θέματα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, και ειδικά στη στήριξη των νέων της χώρας μας αναφορικά με τις σπουδές και την εκπαίδευσή τους.
Στο πλαίσιο λοιπόν της κοινωνικής ευαισθησίας, έχουμε αποφασίσει να απορροφήσουμε τον ΦΠΑ, ουσιαστικά με μείωση των διδάκτρων, ώστε να μην αποτραπούν οι σπουδές των νέων λόγω αυξημένου κόστους και να μην επιβαρυνθούν οι οικογένειές τους.
Άλλωστε για να παραφράσω μια προσωπική μου πεποίθηση: «Η εκπαίδευση, εκτός από αρετή και τόλμη, θέλει και κοινωνική ευαισθησία».
3. Δεδομένης της ανεργίας που πλήττει σοβαρά τους νέους ανθρώπους στη χώρα μας, ποιες είναι οι δράσεις του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ που διευκολύνουν την είσοδο των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας;
«Το “καυτό” ζήτημα της ανεργίας αποτελεί πρωτεύον θέμα, το οποίο και αντιμετωπίζουμε από ιδρύσεως του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, εξασφαλίζοντας συστηματική διασύνδεση των αποφοίτων μας με την αγορά εργασίας.
Αυτό το επιτυγχάνουμε καταρχήν, με την υποστήριξη του ΓΕΑΣ ΞΥΝΗ (Γραφείο Εργασίας Αποφοίτων και Σπουδαστών του ομίλου ΞΥΝΗ), το οποίο είναι από τα πιο αποτελεσματικά και σύγχρονα γραφεία εύρεσης εργασίας στη χώρα μας.
Ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα είναι πως εξασφαλίζουμε πρακτική άσκηση με αμοιβή για τους σπουδαστές μας στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και εταιρείες της αγοράς».
4. Πόσους τομείς σπουδών διαθέτετε στο Ι.ΙΕΚ ΞΥΝΗ και πώς μπορούν να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι αυτόν που τους ταιριάζει;
«Το ΙΕΚ ΞΥΝΗ παρέχει αναγνωρισμένες και ποιοτικές σπουδές σε 76 Ειδικότητες και 19 τομείς σπουδών –όπως Διοίκησης & Οικονομίας, Ναυτιλιακών, Ασφάλειας, Επισιτισμού, Τουρισμού, Υγείας- δίνοντας, παράλληλα, τη δυνατότητα σε όλους τους σπουδαστές να επεκτείνουν τη φοίτησή τους και σε άλλο επίπεδο σπουδών και να αποκτήσουν 2ο πτυχίο».
5. Ποιοι είναι οι τομείς σπουδών του Mediterranean College και ποιοι από αυτούς παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση ή έχουν αυξητική τάση;
Το Mediterranean College, σε συνεργασία με το University of Derby, ένα από τα 50 καλύτερα Βρετανικά Πανεπιστήμια (Guardian University Guide 2015), αποτελείται από 6 Σχολές και προσφέρει 19 ανανεωμένα Προπτυχιακά (Bachelor’s) και Μεταπτυχιακά (Master’s) προγράμματα σπουδών.
Θα έλεγα ότι η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ζήτηση, με τις ειδικότητες στο Management και Marketing να ξεχωρίζουν.
Η Νέα Σχολή Τουρισμού-Φιλοξενίας επίσης, και συγκεκριμένα το Bachelor στο International Hospitality Management (Διεθνή Διοίκηση Φιλοξενίας) και το μονοετές Bachelor στον Επισιτισμό (Culinary Arts) για απόφοιτους ΙΕΚ, είναι τα δύο πρόσφατα προπτυχιακά προγράμματα που προσέλκυσαν ιδιαίτερα τους ενδιαφερόμενους.
Όσο για τα MBA που παρέχει το Mediterranean College, η απόκτησή τους αποτελεί ουσιαστική αναβάθμιση».


ΠΗΓΗ: 
newsbomb.gr