iekxini

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Γιορτή για τα 25 XRONIA ERASMUS στο ΔΙ.Κ.Ε.Π. (Διαβαλκανικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού)


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012, στις εγκαταστάσεις του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ στη Θεσσαλονίκη. 

Η κεντρική εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο κτίριο ΒΙΕΝΝΗ του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ (Εγνατία 2-4). Το ιστορικό κτίριο που στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει διεθνείς οργανισμούς όπως το ΙΜΧΑ (Ινστιτούτο Μελετών Χερσονήσου του Αίμου) και η CEDEFOP (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης) και σήμερα αποτελεί έδρα του ΔΙ.Κ.Ε.Π. (Διαβαλκανικό Κέντρο Εκπαίδευσης & Πολιτισμού), υποδέχτηκε καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι, στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τις Βρυξέλλες, φοιτητικές οργανώσεις και φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Πανεπιστημίων.

Χαιρετισμούς για τον εορτασμό των 25 χρόνων ERASMUS απηύθυναν από το βήμα της ημερίδας ο κ. Χρήστος Κωσταντάτος, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η κα Ιωάννα Γεωργιάδου από το τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, ο κ. Παύλος Καρακολτσίδης, Πρόεδρος ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ο κ. Αντώνης Καϊλής, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου Ενημέρωσης  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και ο κ. Αργύρης Περουλάκης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας, Δικτύων και Εταιρικής Σχέσης της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. 

Κεντρικοί ομιλητές στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, ήταν η Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) Χρυσούλα Παλιαδέλη, ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Προβολής του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Δημήτρης Μαραγκός, και ο Σταύρος Κυριαζής (ERASMUS STUDENT NETWORK), ενώ την εισαγωγική ομιλία με θέμα τον εθελοντισμό εκφώνησε η Αντιδήμαρχος Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού, κα Μαρία Πασχαλίδου. 

Στο πλαίσιο του εορτασμού νωρίτερα την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΞΥΝΗ (Βαλαωρίτου 9) το παιχνίδι γνώσεων Erasmusbook, με την συμμετοχή μαθητών από Λύκεια της Θεσσαλονίκης και φοιτητών από τα πανεπιστήμια της πόλης. 

Η εκδήλωση μεταδόθηκε live streaming μέσω του www.fm100.gr, ενώ μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας ακολούθησε πάρτι στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου ΒΙΕΝΝΗ (Εγνατία 2-4, 4ος όροφος). Παράλληλα στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας και αφίσας φοιτητών του ERASMUS. 

Ο εορτασμός για τα 25 χρόνια «ERASMUS», αποτέλεσε για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και ένα πείραμα εν όψει της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014», στην οποία συμμετέχει ενεργά και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ.